Policija

— 636 —

риских официра и жандарма запослених око припремања з2 славу: кречи се касарна, бојадише се ограда, префарбава се капија; она иста капија кроз коју су пре шесдесет и неколико.

година ивазивачки вирели наоружани до зуба турски полицајци.

и низами. Цео овај рад изводи жандармерија својим сопственнм

средствима. Види се да је она вичиа свему. Не само да као чувар реда и мира наше велике државе и заштитница њених,

интереса дано- ноћно бди над јавном 'безбедношћу; не само: да је увек, кад устреба, прва на бранику Отаџбине — но, ла

је сваки жандарм дорастао и кадар да се умешно лати сваког корисног посла. Ово се само може похвално истаћи као сдлика:

жандармерије и њених старешина, које неуморно раде и труде

се — не само да установу подигну на што виши степен, де

као таква потпуно одговара своме позиву — но дау њу унесу

и све друге добре особине, које ће она, у непосредном додиру са народом, моћи корисно преносити на њега и тиме вршити и културну мисију, што је већ данас случај у неким крајевимг наше Отаџбине.

У колико се дан славе приближавао, радови се приводе крају; круг касарне је сав у зеленилу, окићен венцима, сликама и разнобојним сијалицама. На дну касарнског круга подигнута. је позорница, на којој ће се изводитк, на дан славе, прсграм засебног дела. Десно од ове, подигнута су два вењака, оба у зеленилу. Један од ових укусно израђен, окићен и украшен. Круном и сликама нашега узвишенога Краља, Краљице Престолонаследника, намењен је за више функционере и странепредставнике, Други, који је мало у заклону, намењан је за. војну музику. Цео је круг касарне посут дивном зеленом травом, по народно-националном верском обичају о празницима Светих Духова. Све је једно с другим у складу и даје целом касарн-. ском кругу врло леп и романтичан изглед и савршено пријатањ утисак. На први поглед одмах ћете запазити с једне и друге стране круга симетрично поређане све могуће народдне грбовесвих наших покрајина, око којих се гордо вију државне и: друге заставе и заставице, и као да хоће да проговоре и кажу, да је све ово уједињено, и да су испуњене некадашње тежње и снови нашега троименога народа. На средини круга касарне а на врху ове, као на неком почасном месту, блиста се Двоглави Бели Орас, израђен у сијалицама свију националних.