Policija

— 659 —

БЕСТИ.

Аустријска жандармерија има два професионална удружења. Ова удружења ушла су у савез немачких удружења исте врсте, чиме су утврдили да су им интереси заједнички у њиховоме даљем развијању.

У многим енглеским полицајама великих вароши уведене су од скора у употребу гумене платне, које се дају полицијским органима на служби на раскрсницима да их приликом хладних и кишних дана простиру на местима где би имали да стоје на улици приликом службе.

вршења

Због великог броја разбојника, уцењивача и пирата становници 150 вароши и села провинције Куангтуна у Индији одлучили су да створе самосталну своју полицију за самоодбрану, коју

имају сами да издржавају. Полиција се састоја из 800 људи и 120 официра. Сваки грађанин плаћа 10 сантима на дан за. њено издржавање и снабдевање оружјем.

У Совјетској Републици одређено је ово годешњом буџетом за политичку полицију око милијарду и тристотине милиона динара; на жанвдармерију пак око милијарду двеста милиона динара; — свега две и по милијарде динара.

Пред комисијом у Министарству Унутр. Дела под председништвом помоћника мипистровог полагало је до сада испит пет полицијских чиновника и сва петорица су положили. Оваквих комисија има и у Загребу Љубљани. КРЕТАЊЕ ПОЛИЦИЈСКИХ ЧИНОВНИКА

Указима Њ. В. Краља од 25. н 26. јуна ове године и решењима Господина Министра Унутрашњих Дела од !., 8., 17. и 24. јуна ове године

извршене су ове промене:

1. Постављења: Никола Долић, владин саветцик у пензији, за правног референта сарајевске области; Светозар Ђ. Стојановић, инспектор Министарства Социјалне Политике у пензији, за инспектора Министарства Унутрашњих Дела; Акександар М. Зелић, поглавар срески у пензији, за поглавара среза трстеничког; Живко М. Косовић, поглавар срески у пензији, са старешину среске испоставе у Рожају; Хакиа Темин, бивши полицијски.