Policija

— 677 —

О ИЗДРЖАВАЊУ ШКОЛА

(од 3 УП-1926. г. УБр 23648)

Господин Министар Просвете актом Бр. 563311 од 26. маја 1926. године обратио се Г. Манистру у следећем:

„Из извештаја које Министарство добија од појединих школских надзорника и окружних школских одбора видим да је издржавање основних школа, са извесним изузетком, и неуредно и доста слабо. Школе махом не добијају на име свог издржавања | у размери свога и општинског, буџета, већ се обично оно приреза што им се има исплатити, исплати тек крајем календарске године. Многе школе добијају тако мало на име свога издржавања, да једва могу тим новцем исплатити послугу, а за остале потребе не преостаје им ни паре. Извесан број школа, на жалост, за прошлу годину није добио ни паре на име свога издржавања.

Код овако слабог и неуредног финансирања, школе оскудевају и у најбитнијим потребама. Та оскудица пак јако омета правилни рад наставе и васпитања школске младежи.

Све мере које су предузимали моји органи у овоме погледу мало су допринели побољшању овог стања.

Главни узрок овом рђавом издржавању основних школа лежи у томе што општински часници не врше више своју дужност у овоме погледу онако како то ивискују законски прописи и потребе саме школе; а надзорне власти пак не нагоне их на тачно вршење њихових обавеза према школи.

Стога сам, Господине Министре, принуђен да се за поправку материјалног стања основних школа, обратим вама лично и да вас умолим да изволите издати строго наређење среским поглаварима да стриктно извршују прописе члана 156. и 157. закона о општинама: да бар тромесечно врше преглед општинских каса и да том приликом сваку неисправност у исплаћивању школског приреза прописно кажњавају. Ово је по моме мишљењу, једини начин да се финансирања основних школа поправе. |

Доставља се предње с молбом да изволите издати строга наређења среским поглаварима вашега подручја да стриктно у свему поступају по предњем захтеву Господина Министра Просвете,