Policija

6078

+ МАРТИН С. ЛУЛИЋ, ЖАНДАРМЕРИСКИ КАПЛАР ПОДГОРИЧКЕ ЖАНДАРМЕРИСКЕ ЧЕТЕ, 5 ЖАНД. ПУКА

13. јула 1926. годиив рањен је у борби са одметницима у реону станице Мартинићи Подгоричке жандармериске чете — жандармериски каплар Мартин С. Лулић, родом из села Пазариште, среза Перушић, области Личко-Крбавске, који је од задобијених рана умро после 24 часа.

Сахрањен је 15. јула у Подгоричком војничком гробљу са свима почастима и учешћем представника власти и грађанства. Каплар Лулић се је врло храбро борио и када је био тешко рањен — јурнуо је на одметника и истргао му из руки одвијену бомбу и тиме отклонио опасност по- животе својих другова.

У овој борби убијен је оглашени и уцењени одметник врло опасан тип — Милан Перовић, који већ 7. година у одметнишву починио више злочина и који је ранио Лулића.

При спроводу и пролазу преко Подгоричког трга, са покојником се опростио његов четни командир овим говором:

„Тужни зборе!

Ево још једне пале жртве у служби јавне безбедности, у служби Краља и Отаџбине,

Ево још једног светлог примера како се презире живот да би се извршила своја дужност.

"Жандарм, орган јавне безбедности, има свој узвишени задатак, да штити животе и имање мирних грађана, да штити ред и поредак државни, који он може извршити само тако ако и свој живот изложи и заложи.

Каплар Мартин С. Лулић, чије мртво тело лежи пред нама, чедо наше кршне и јуначке Лике, достојно је извршио своју дужност по цену свога младог и бујног живота и заслужио да му се каже: Слава му!

По својој драгој вољи и молби дошао је из Осечке жандармериске чете у Подгоричку пре непуна три месеца.

Видећи га снажног и одважног, одредио сам га на станицу Мартинићи у чијем реону неколико подивљалих типова, који су се одметнули од закона, нарушавају јавни поредак и нападају мирне грађане.