Policija

— 1014 —

ликом реактивирања, може бити враћен на мањи положај од положаја који је пре пензионисања заузимао.

Ови су случајеви на основу чл. 4. вакона и чл. 14. Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима изнети пред Општу Седницу Државног Савета и Државни Савет у Општој Седници одржатој на данб.и 9, новембра 1926. године под Бр. 42912 донео је по овом питању одлуку која гласи:

„ОДРЕДБА ЧЛ. 13. ЗАКОНА О ЧИНОВНИЦИМА ГРАЂАНског РЕДА ВАЖИ КАКО У СВИМА СЛУЧАЈЕВИМА ПОСТАВЉЕЊА, ТАКО И-ПОВРАТКА У СЛУЖБУ, ОСИМ У СЛУЧАЈУ ЧЛ. 142. ЗАКОНА О ЧИНОВНИЦИМА ГРАЂАНСКОГ РЕДА, У КОЛИКО У САМОМ ЗАКОНУ НИСУ И ОД овог ПРЕДВИЂЕНИ КАКВИ ИЗУЗЕТЦИ“.

Из напред изложене одлуке опште седнице Државног Савета види се, да је Државни Савет стао на гледиште, да сви чиновници пензионисани по новом закону о чиновницима грађ. реда у случају реактивирања по молба не могу се даље користити првилегијом чл. 230. закона о чиновницима грађан ског реда, којом су се користили приликом разврставања извршеног према стању затеченом на дан 1. септембра 1923. године, већ морају испуњавати према чл. 13 закона о чиновницима грађанског реда све услове законске који се траже за положај на који долазе како у погледу година службе, тако и у погледу школских квалификација.

Ово не важи само за оне, који се враћају у државну службу на основу чл. 142. закона о чиновницима грађанског реда по позиву власти, јер се узима да закон сходно чл. 70. пом, закона није хтео, да вређа стечено право пензионисаног | чиновника, који је исти задобио на основу чл. 230. истог закона.

(О повреди овог права не може бити речи, кад се чиновник враћа у државну службу по молби, у коме се случају узима да се не могу спречити законске последице својевољног поновног ступања чиновника у службу и да чиновник пристаје да буде на нижем положају од положаја који је раније имао. |