Policija

— 1018 —

ако их има, па се онда, на основу истих података процењује и утврђује приход од такса, трошарине и осталих посредних намета у колико се по постојећим законима могу убирати. Ако из довде побројаних извора сума прихода није довољна за покриће утврђених расхода, онда се, ако расходи бев штете по правилно фуксионисање самоуправног апарата не би могли бити смањени, остатак суме потребне за покриће расхода прибавља разрезивањем приреза на непосредни порез.

Са ова два утврђења елемента утврђен је и цео материјал за буџет и остаје само да му се да облик и форма.

Готово код свих самоуправних тела форма буџета једнака је. На левој страни уносе се приходи оним редом како су утврђивани, а на десној расходи прво лични, па материјални и најзад ванредни. У личне расходе спадају све плате и додатци особља које је под платом, у материјалне канцеларијске потребе, намештај и све остало што по природи посла сваке године у буџет мора бити унето и најзад у ванредне расходе долазе оне потребе које се јављају периодично као потреба чије задовољење пада у једној години и када се она подмири онда ње у идућој години нестаје. |

По правилу, буџет и у приходима и расходима треба да има ове рубрике: редни број, који у исто време означава партију прихода или расхода; наименовање, у које треба описати потребу за коју се кредит предвиђа или извор из кога се приход очекује; износ кредита или прихода одобреног за текућу годину, износ суме која се предлаже и најзад износ суме која је коначно од надлежног форума одобрена. При изради и саставу буџета треба се старати, да све потребе буду тачно описане и у буџету поменуте, како се не би десило, да због тога, што поједине потребе нису у буџету споменуте, остану не подмирене, јер када се буџет одобри, он се више не може узимати у расматрање и одобравање и кредити у њему означени могу се трошшпи самд на оно чему су намењени и у висини буџетом одобрених сума. То је основни принцип код извршења буџета о који се несме нико огрешити, ако не жели да навуче материјалну и кривичну одговорност.

Исто тако, при уношењу у буџет прихода од посредних