Policija

— 1030 —

ног зла. Наравно, нису се могла остварити потпуно ишчекивања криминалиста и тако су се постепено напуштала антрополошка истраживања. Једино је италијанска школа остала и на даље упорна у својим антрополошким студијама. После „смрти Ломброза на челу ове школе долазе Рг С. Ополенши и професор Ог Енрико Фери, познати италијански криминалисти, и они су настали да укажу иностранству, да се у данашњем добу мора Криминална Антропологија ставати у први план.

Изглепа да су страни криминалисти рђаво схватили ан"трополошке доктрине италијанске школе. Према данашњем учењу антрополошке школе постоји „криминални тип“ али он не доказује да је дотична индивидуа, која носи на својој образини знаке овога типа, одређена је у напред да врши анти-социјална акта. Данас сви признају да постоје и физио"лошки узроци; стварно, има индивидуа које изгледају, ако не наклоњене злочинима, а оно бар, више наклоњеке злочинима но остале. И сасвим је тачно да се злочинац регрутује У једној већој размери у класи индивидуа које имају физичке недо"статке, Извесно је, да међу дегенерицима има велики број! злочинаца. Сви они који су имали прилике обићи веће за-творе уверили су се одмах, да ови садрже у већини анормалне, то јест оне индивидуе које носе тежину једног жалосног наследства. Све те индивидуе имају знаке дегенерације га нарочито се то да констатовати по асиметрији њихових лица.

Сваки зна, да је за истинитог лудака место у каквом азилу а не у затвору. У кривичном праву нису лудаци интересантни, већ они који имају разум, али за које нико не може рећи да ли ће или не извршити злочин, то су импул-зивни типови. Поставља се питање, да ли неуравнотежена, дегенерисана индивидуа мора постати злочинац> То јест, да ли је утврђено, да су знаци дегенерације, „фатални знацн“. Наравно, цело питање школе Криминалне Антропологије састоји се у овоме. Антропологија указује на знаке дегенерације о којима се мора од сада водити рачун, али њихово студирање иде даље и утврђује, да лица жигосана овим знацима могу бити у животу врло поштена. Заиста, дегенерици су у свему, неумерении ето због тога међу људима високих врлила налазе се и дегенерици.

Школа Криминалне Антропологије, поред својих физио-