Policija

== 1685 —

посебних глава, међу којима је засебно поставило и питање: може ли се од укупног броја државних чиновника редуцирати једна четвртина, без штете по интерес службе»

обиља, нема данас ни једног јавног питања о коме се води већа дискусија, него што је питање броја државних чи“ новника О томе се питању жучно дискутује, и у Скупштини и на улици. У тој дискусији падају невероватне цифре које служе као основа невероватним закључцима, а све то има за последицу, да се за сваку невољу у држави баца кривица на велики број чиновника. Међутим, целокупна дискусија но овом питању води се без основног елемента — цифара, без којих се уопште не може водити дискусија о броју чиновника. Ако је неко из ове дискусије и произвољно замишљених цифара, са којима се у дискусији оперише, хтео издвојити један број, за који би се могло рећи да га је дискусија као број чиновника у главном означила, тај би морао годинама лутати од броја 150.000 до броја 270 000, па да на крај крајева не буде начисто на коме се броју дискусија задржала и на коме би се могли заснивати закључци 0 бројном стању чиновника.

Код публике, која из навике критикује све појаве у др: жави па и број чиновника, оваква дискусија без података, да се правдати оскудицом сређених статистичких података и јавних публикација, али се такав начин дискусије не може дозволити људима који се баве науком и политиком и који су у могућности да до таквих података дођу.

Да би се могло улазити у оцену питања: је ли број чиновника велики или није, потребно је пре свега имати тачан и веродостојан њихов број, а затим видети којој врсти и категорији припадају ти чиновници, по којим су струкама иу ком броју распоређени и тек после тако изложених података, могу се правити закључци и говорити о редукцији и њеном обиму.

По подацима које је прикупило Буџетско Одељене Министарства Финансија, а који су објављени у извештају Финансијског Одбора Народне Скупштине приликом буџетске дебате за 1926/27. год. стање државних чиновника на дан !. августа 1925. год. било је овако: |