Policija

1040 —

Г-ђа Мајер — владин саветник — у Пруском Министарству Социјасне Политике — „О женској полицији“.

Г-ђа Алан, командант женских полицајаца у Лондону, 0 истој теми.

У револуцијама, које су поводом ових расправа и чињених конкретних предлога донашане, већином је изложена сагласност погледа, позивано на исти рад по истима, ако су оне и раније биле предмет већања, и у највећем броју стављано сталној комисији у дужност да се о даљем извршењу, стара или настојава преко својих чланова да се примена врши у свима државама.

Нарочита је важност скренута на питање о што јачем и свестранијем успостављању и организовању међусобне службене везе у погледу вршења службе јавне сигурности међу државама. |

Не мања је пажња и у овој прилици придата начину организовања борбе противу међународнога злочина, којега су се већина референата дотицали, посматрајући тај проблем са ове или оне тачке гледишта.

У томе правцу заслужује пажњу једногласна одлука, да се што пре уведе међународни телеграфски кодекс за лако и брво једнообразно телеграфско коренспондирање шифрама међу полицијама појединих држава. ( томе проблему изнећемо у наредном броју специјални чланак са свима потребним детаљним обавештењима.

Може се с правом констатовати, да су назори о заједничкоме раду међу полицијама и начину организовања те калаборације до сада тако исцрпно и свестрано простудирани, да представљају у крајним резултатима, израженим разним досадашним начелним одлукама и конгреса и комисије, једнодушно и непоколебљиво уверење свих стручњака, и теоретичара и практичара, и свих фактора наше струке, ма из које то државе било. Сада је јасно већ да се не ради о принципима те заједничке сарадње већ само о његовој примени код свих држава, која с обзиром на многе постојеће пргпоне постепено, али стално такође корача ка општој и правилној функцији.

- В Лазаревић.

ње анкаааои а