Policija

— 1049 —

| ххи Милутину Томићу, деловођи општине бољанске (ср. левачки):

1. И довођење воде за пиће спада у општинска предузећа, о који ма је реч у чл. 86. тач. 7, зак. о општинама, те му се с тога не може приступити без потребне одлуке општинског одбора, односно збора ако трошак износи више од 1500 дин, Ову одлуку треба, разуме се, да одобри и надзорна власт. За даља обавештења обратити се надлежном хидротехничком одсеку.

2. Сопственица имања може исто тестаментом завештати своме мужу, али деци (и из првог и из другог брака) мора остати закони део — половина имања (8. 477 грађан. зак.).

ХХМ В. Л. Вуковићу, деловођи општине граовске: У априлској свесци „Полиције“ за ову год. објашњено је (Лоуке и обавештења, М) под којим условима заступници општинских деловођа имају права на државну помоћ.

ХХМ Комнену Богдановићу, деловођи општине радијевачке:

Последњи став чл. 30 зак. о општинама односи се само ва редовне изборе, пошто је тако тим законским прописом изрично прописаво. После овог одговора ред је, да нам Ваша општина пошаље дугујућу претплату за 1925. и 1926, год.

ХХМ Суду општине вар. Липљан:

Општински писар, који је одлуком општинског одбора одређен да врши дужност општинског деловође док се овај не изабере — а коме одборском оллуком нису регулисане принадлежности — нема право на примање плате која је буџетом одређена општинском деловођи, па ма то вршење дужности трајало и више од месец дана, јер му ово право није резервисано ниједним законским прописом, Позивању ·на чл. 120 зак. о општинама нема места, јер је ту реч о платама које ће уживати. они, који буду заступали председника и кметове. Ово исто вреди и за лица, која су одређена да привремено заступају општинског деловођу, који за време одсуства прима своју плату. |

Св. Бр 3020.

„Полиција“ 6