Policija

— 1054 —-

„У спомен 613 особа убијених непажњом шофера у Њујорку од |. јан. 1926, г.“

Споменик треба да служи као стална опомена шоферима који су принуђени да умање брзину кола у пролазу поред оптужујућег споменика. Цифра 613 на споменику је на једној плакети, која се може скидати и замењивати у колико се овај број буде повишавао рачунајући од !. јан. 1926. г.

Укинут Комесаријат у Винковцима. — Решењем Господида Министра Унутрашњих Дела Ј.Б.број 15861. од 22. септембра 1926. Комесаријат железничке полиције у Винковцима укинут је с тим, да све његове досадашње функције пређу на тамошње Редарствено повереништво

Село Беља. — Указом Њ. В. Краља од 29. јула 1926. године У.Број 31921. на основу 5 б. закона о местима, решено је, да се засеок Беља, у општини лужанској, срезу моравском, области нишкој, по изјављеној жељи грађана, одвоји од села Стублине и прогласи за село под истим именом („Службене новине“ Бр. 179 од 10. августа 1926.).

Како се у Русији сувбија вроституција. — По изгвешта-

јима компетентних гласкла У Русији се са успехом сузбија проституција и ако је веровати њима, број проституисаних жевскиња се знатно смањио.

Особиту улогу у борби врсотиву проституцијг врши московски Институт за лечење зарг:них болести, који има засебна одељења за женске и мушке.

Болесници Института добијају сваки дан поуке у великим модерним предаваоницамг. Са Институтом је спојена јевтина трпеза, где се може добити здрава и јевтина храна, а исто тако имају и одаје за ноћивање. ·

На тај се начин многа бескућница, која се баш поради тога што нема уточишта, скита по вароши, престаје одавати скитњи и беспослици јер, има где да се склони.

За време лечења, које траје више месеци, има болеснина прилике, да се позабави разним. гранама женскога ручнога рада. Кад се лечење примакне крају Институт посредује да сеоваквој сада здравој, жени, нађе посао у фабрици и Тт. д.

Тврди се, да се овако излечена, просвећена и обезбеђена проститутка врло ретко враћа у блато пређашње свога живота.

Ми да ове информације за Русију изгледају врло оптимистичне с обзиром на њене с0цијал. прилике, за препоруку