Policija

— 1082 —

намећу са много јачим духом, подржаним политичким и соци-

јалним обнављањем. И у нашем специјално научном пољу имам најзад да

приметим, да се на овим међународним конгресима та правна техника логичном, апстрактном и догматичном експозицијом писанога законика, на коју би се према једнима имало да сведе цело кривично право, није никада и ни једног представника 25. земаља чула ни као одјек.

И што се италијанска наука на овим скуповима могла да покаже са толико успеха било је само због тога, што у њој преовлађује методички правац, експерименталне чињенице и практични закључци позитивне криминалне школе.

Рим, децембар 1926. Енрико Фери, а Професор Римског Универзитета,

КАДА СЕ ЗАПУШТЕНА ДЕЦА МОГУ СМЕСТИТИ У ПОРОДИЦУ.

(Конгрес за казнене заводе у Лондону у августу године 1925),

(свршетак)

Г-ђа Картон де Виарш, члан врховног савета добро“ · творности у Белгији, краљевске комисије заштите, делегат у међународном одбору га зашиниту деце у Бриселу каже;

Смештање у породице не сматра се више као емпиријска мера, већ као важна грана друштвенога рада. Оно имаде своју технику особито од конгреса у Вашингтону 1909. Ко хоће да се упути у сву технику, упућујем га на књигу О. Н. 5иоепапда „(СКИ рјасјпс 1п Тапнне“,) коју је издало Еизве! Заре Еоппдапћоп у Њу-Јорку 1919.

Смештање у породице је опћа појава у Сједињеним Државама, најпаче за напуштену децу, те тамошње установе саме смештају децу у породице. Социјални одсек Њу-Јоршке општине сам смештава месечно 1000 деце код хранитеља. За зануштену и за децу, чијим је родитељима одузета очинска власт, намеће нам се смештање у породицу, јер та деца или немају свог дома или је околина, у којој живе, за њих погубна.

Домови за децу само су нужно зло, као што и сви интер-