Policija

— 1083 —

нати, дакле и колевке, којему се ваља утећи истом онда, када нема другог излаза. Дете не зна откуда долази оно што му се даје. Оно нема појма шта оно стаје, јер не може да просуди вредност ствари ни вредност новца, пошто никада не долази у прилику, да се новцима служи. Може се мирне душе казатп, да су деца смештена у интернат „институционализована“, да су, кад изађу, мање способна за иницијативу, неодвисност и опажање.

Природно да ваља запуштену децу прије него ли се сместе у породицу у заводу проматрити, јер ће се само тако искључити од смештања у породицу она деца, која нису за то подесна, што ће се у осталом врло ретко догодити, Будући да је породица нормално место узгоја детета, најприродније је, да запуштено дете, у колико је то могуће, под сталним надзором у властитој породици оставимо. Сталан надзор имаде спасоносан утицај, јер буди у немарним родитељима осеђај одговорности,

У сврху да дете остане у породици свагда, када је то могуће, ваља тражити даље рођаке, ако његова породица није за њЊ.

Ми дајемо породици предност пред заводима код посрнуле деце и ради тога, јер на тај начин омогућујемо и овој деци да живе као и сва остала деца у породици, а не жигошемо их већ у раној младости као неваљалу.

Од смештања у породицу ваља искључити абнормалну децу, коју ваља сместити у институте, који располажу са особљем кадри да је узгаја, онда покварену децу, која би могла покварити и децу свога хранитеља.

Којих се начела ваља држати код смештања деце у породицуг Прије смештања "нужно је, да се проведе тачна анкета, која захтева велику пожртвованост, темељито познавање краја, у ком ће се сместити деца, јаку проницавост и свест одговорности истраживача. Ова се анкета мора да односи: 1. на породицу, којој припада дете, које има да се смести; 2. на жамо дете. Треба водити рачуна о његовом моралном, интелектуалном и физичком стању, те о његовим професионалним способностима. Коначно се мора анкета односити на породицу, у којој се кани сместити дете, Не ради се само о томе, да се нађе породица, код које ће бити дете У доброј

2%