Policija

5 |.

месне полицијске власти, велике жупане и Мин. Ун. Послова на издавање полицијских наредаба (уредаба) општег карактера. По 5 326. српског казненог зак. ово овлашћење данас имају само месне полицијске власти.

. Посебни део

Као основа за израду овог дела послужио је српски казнени закон (Ш част) из кога је узет, делом у целини а делом прерађен, највећи број иступа. Остале одредбе узете «у из покрајинског законодавства, затим из пројекта казн. зак. за Краљевину Србију од 1910 год. и из појединих специјалних, махом административних закона, а с обзиром на данашње прилике и потребе редиговане су и извесне потпуно нове одредбе.

Све ове одредбе груписане су, по природи материје на коју се односе, у ових 9 главе:

1. Истуби против државне сигурности и државног јединства (55 31—40). Одредбе ове главе делом су потпуно нове, а делом знатно модификоване одредбе српског казн. зак. и пројекта казненог зак. од 1910,

Као нова иступна дела предвиђена су: давање странцима ма каквих података о војној одбрани знмље (5 31); неовлашћено прикупљање оружја, муниције или експлозива (5 32) подривање државног јединства и слоге међу племенима измишљањем пи распростирањем лажних гласова (5 35) летење ваздушним справама преко наше шеритшорије без надлежног одобрења (5 36) и купљење добровољних прилога за помоћ лицима или друштвима у иностранству без одобрења надлежне власти. (5 49).

За сва ова дела прописана је казна затвора до 30 дана или у новцу до 900 дин.

После подношења Нар. Скупштини пројекта закона о иступима, објављен је (Сл. Нов. од 8 јула 1926 г., Бр. 152—41) Привилник Мин. Војске и Морн. за међународни ваздушни саобраћај цивилних ваздухоплова над тшершторијом Краљевине Срба, Хрваша и Словенаца с којим треба довести у склад одредбу пројекта о забрани ваздушног саобраћаја преко наше територије, односно проширити је на све забрањене радње о којима је реч у овом Правилнику, пошто ниједним законским прописом није предвиђена санкција за њихово невршење.