Policija

— 223 —

Остале одредбе ове главе односе се на границу, пасоше, непријављивање лица, странце и израђивање службених печата и жигова без особене наруџбине власти.

2. Иступи против државних власти и њених наредаба (85 41—60). Као потпуно нова и врло важна одредба у овој глави јесте она, која запређује казном до 30 дана затвора или у новцу до 900 дин. непоступање по законитим наредбама или одлукама државних или самоуправних власти, донетим на основу извршних одлука судских или административних власти (5 44). Потпуно су нове за данашње позитивно законодавство о иступима и одредбе о кажњавању неовлашћеног мењања презимена (9 57) и неизвештавања власти о нађеном изгубљеном или залуталом детету (5 56) које су пре. несене из пројекта казн. зак. за 1910 год.

Остале одредбе ове главе по садржини једнаке су са одредбама главе ХХХШ српског казн, зак. али су боље редиговане, а поједине и знатно модификоване.

3. Иступи прошив јавног мира и порешка (55 61—78). У овој глави налази се врло важан пропис о приређивању јавних забава, игранки, представа и т. с. (5 66), који овлашћује месне полицијске власти да цензуришу програме ових представа, па, дакле и биоскопске филмове.

Одредбе о цензурисању нове су, а остала садржина ове одредбе узета је из пројекта казн. зак. 1910 год. и зак. 0 таксама. Истом одредбом дато је овлашћење Мин. Ун. Послова да пропише ближа правила о приређивању јавних забава и представа, и да за непоступање по њима одреди новчану казну до 900 динара или затвор до 80 дана.

У осталим одредбама ове главе предвиђа се казна за прављење нереда; скитничење; штрајк еснафских мајстора; пуцање из ватреног оружја без оправдане потребе; прекоредно млевење млива; израду и продају кључева без брава; држање кључева — калауза, навођење на подношење несавесних тужби; самовлвсно или противправно отварање каквог јавног печата или завоја; намишљено разбијање или оштећење светиљке за јавно осветлење; намишљено скидање или оштећење знака постављеног у циљу спречавања какве несреће и купање у води изван одређеног места.

4. Иступи против опште личне и имовне безбедности