Policija

— 283 —

У сваком конкретном случају, пре него што се приступи наплати пореских заостатака, мора се утврдити колико износи порески заостатак крајем 1926. године. Заостатак се утврђује према последњем дефинитивно извршеном распореду (целокупног или појединог пореског облика).

Кад се утврди износ тога целокупног заостатка, он ће се упоредити са једногодишњом пореском обавезом (разрезом, прописом) за 1926. годину. Ако пак за годину 1926. није задужење у целости извршено, подразумева се под једногодишњом пореском обавезом сума задужења оне раније године за кују је оно у целости извршено.

Оваквим упоређивањем целокупног заостатка са једнотодишњом пореском обавезом (разрезом, прописом) видеће се да ли је целокупни заостатак већи од једногодишње пореске обавезе (разреза, прописа) односно да ли је већи од Зја, 'ј; или !/4 тога прописа.

Ако је целокупни заостатак већи од једногодишње пореске обавезе онда ће се у току 1927. године наплаћивати само једна четвртина тога заостатка. Ако је целокувни заостатак већи од 3/4, онда ће се у току 1927. год. наплаћивати само једна трећина тога дуга. Ако је целокупни заостатак већи од !/, онда ће се у току 1927. наплаћивати само половина заостатка, а ако је тај заостатак већи од '/ једногодишње пореске обавезе, онда ће се цео тај заистатак наплатити у току 1927. године у истим оброцима као и редовна пореза за 1927. годину.

Четвртина, трећина и половина пореског заостатка, која се има наплатити у току 1927. године, наплаћиваће се такођер у оброцима као и редовна пореза за ту годину.

Ако целокупни заостатак износи само !/, или мање од 1/4 јелногодишње пореске обавезе, онда ће се цео заостатак одмах наплатити. у

Како ови делимични износи заостатака, тако исто и редовна пореза за 1927. годину, има се у интересу самих пореских обавезника наплаћивати свом строгошћу о роковима доспелости.

Познато је правило, да се као редовна пореза, све док се не изврши текуће задужење, има сматрати последње по знато задужење.