Policija

— 241 —

а не суд. Према томе скупштина, када врши верификацију избора својих чланова, врши праву судску функцију. Када адмиристративни суд испитује законитост избора чланова самоуправних решавајућих тела не пориче се да он тада врши судску функцију. Посао скупштине, када она испитује законитост избора својих чланова, апсолутно је исти. Зато и она, вршећи верификациону радњу, врши судску функцију. „Та одлука има — каже Гађаих — управо карактер пресуде и јасно је, према томе, да она треба да буде изречена по: принципима права и правичности, не с обзивом на интересе једне политичке странке.....“ (Цитирано дело, 1. 1. стр. 504.).

Ако је пак ово тачно, онда се мора закључити да скупштина, вршећи верификациону радњу, има све власти правог суда, али и да има само те власти. Другим речима скупштина, вршећи верификациону радњу, строго је везана постојећим законима. Она није позвата да доноси одлуке о изборима својих чланова с обзиром на целисходност, већ само с обзиром на законитост. Она има само да испита да ли је закон биоили није био повређен. Према томе нађе ли скупштина да постоје сви напред споменути елементи, који конституишу законитост избора, она избор мора потврдити. Не постоји ли. напротив макар један од тих елемената, она мора избор поништити. Скупштина, када решава о законитости избора својих чланова, везана је законима исто толико колико је њима везан. и административни суд када решава о законитости избора. чланова самоуправних решавајућих тела. У осталом овај би се закључак наметао и онда, када се у скупштинској верификацији не би гледала судска радња, јер по модерно-правном схванању нема тог државног органа који би био над законом. Као и најнижи судски или административни орган тако је и. скупштина везана законима све док они постоје.

Француски правни писац БЕисепе Рлете у својој књизи Ттапе де дагош, роџтдаие, в!естота! ећ рапететите стоји на супротном становишту и тврди да скупштина при верификацији избора својих чланова није везана ни законима ни изборним резултатом. „.... скупштина у предмету верификације мандата није везана — каже он — ни текстом закона ни резултатом. општег избора. Она је суверена, с апсолутном сувереношћу и без резерви.... Нећемо да кажемо да текст закона и ре-