Policija

— 247 —

на становиште да је Бонапарта изгубио француско држављанство, она тада не би поступила као суд, већ као суверена власт која. законима није везана.

А-р Јован Стефановић, проф. Загребачког Универзитета.

— Свршиће се —

ПОВОДОМ ЗАКОНА О ЦЕНТРАЛНОЈ УПРАВИ

Када говоримо о преоснови управе, на уму имамо побољшање управе тако, да постане за државу јефтинија или барем економична, у вршењу послова једноставна, тачна и поверљива те у свом раду верна потребама живота а без бирократичке укочености. У нас иде управна реформа осим тога још за тим, да уједностручи управу. Наша настојања дакле имају циљ, да добијемо добру управу, која би се вршила у у читавој држави по истим начелима.

Да то постигнемо, треба у првом реду да добијемо добру јединствену управну организацију. Код нас овај је рад већ свршен, пошто је организација управних надлештава прописана Уставом и законом о општој управи. Предвиђена организација управних надлештава даје нама сасвим довољну гарантију за то, да је развој наше управе на правом путу јер сеиу дугим државама предлози за промену у многим погледима сасвим подударају са нашима управнима циљевима. Особито топло се заступа захтев, да се растерети централна управа, којој се одређује следећи делокруг: надзор над потчињеним. надлештвима, организаторски послови те легислаторски рад. Деконцентрација нека приближи управу онима, с којима долази у додир, те нека је поткрепи уједињењем управе у нижим степенима, где добива управа везе са животом, а децентрализација нека диже; осећај за одговорност, буди вољу за рад те крепи стварајућу силу самосталних самоуправних јединица. У управи нека завлада свеж дух, ослобођен остатака полицијске државе, која не верујући никоме; ставља под ку= рателу свако самостално ' деловање, те се занима ситницама. Државни управни апарат мора да ради у уверењу, да остевља

9