Policija

— 348 —

сваки онај жандарм, који буде био осуђен извршном пресудом за било који злочин или преступ, општа је законодавчева тежња, да жандарм, орган јавне безбедности, мора бити човек који је узор врлина. Судска осуда га дисквалифицира да даље остане пример за углед.

Али, је ли сваки предмет такав да повлачи дисквалификовање човека за вршење службе органа јавне безбедности» Зар жандармериски пуковник постаје неподобан за вршење своје функције ако буде осуђен до годину дана затвора» Не, то на задржавање положаја и чина нема утицаја, јер сви су људи смртни погрешиви, па се и државним службеницима признаје једна одређена мера до које могу да греше. А жандармур Њему закон не дозвољава грешење.

Очигледно је да законодавац није хтео оно што се чита у закону. Осуда за злочин треба да повлачи губитак жандармеријске службе. Што се тиче преступа ту треба · водити рачуна о природи преступа и величини досуђене казне. Ако је у питању т. 3. бесчастећи преступ нема спора. Жандарм под инфамном казном не сме се ни за тренутак оставити у служби. Међутим ако је у питању преступ који не повлачи губитак грађанске части ваљало би у закону предвидети казну испод које се жандарм не мора отпустити из службе. Тај минимум ваља да буде једна година дана затвора, као што је то и за друге државне службенике, па и за официре, који свакако треба још већма да служе за углед него ли и сами жандарми.

За оне који су осуђени на мање од годину дана затвора требало би поступати овако: Ваља решити да ли осуђени жандарм треба да изгуби своју слубжу, и то са правом да му се проведене године службе признају за пензију или не. Решавати на начин као што је напред предложено за случај отпуштања жандарма као неподесног. ПЦ

Садањи начин аутоматског губљења службе и права на пензију, због самог факта што је један жандарм осуђен извршном пресудом за буд који преступ, је једна очита неправда. Два примера су довољна илустрација:

Наредник ! класе, отац шесторо деце, 23 године службе, · осуђен на осам дана затвора што је ван службе у изазватом стању нанео лаку телесну повреду човеку који га је увредио