Policija

— 360 —

дарм, који је истина служио 12 година у „Шупо“, од кога је: времена две годиие провео у полицијској школи, ипак нема и не мора имати иста стручна знања којима располаже криминални службеник који је свршио криминалну школу, који је извежбан практично а специјализиран за посебан део криминалне струке, и који располаже подацима о свима злочинима извршеним у области, односно у држави.

Све је то увидела и уважила Саксонска влада и њени стручњаци. Због тога је проведена тако примерна организација полиције пре две и по године. Та организација се потпуно оправдала, као што. су показали до сад постигнути успеси.

Ако се заиста оствари намера да се полицијска служба у нашој Краљевини преуреди по угледу на устројство и начин те службе у Саксонској, онда ће се самим тим учинити велики. напредак на пољу поправке безбедности у нашој земљи.

Вјекослав Кершован, полицијски надсаветник у Марибору.

ЗА СВЕ МОНОПОЛСКЕ КРИВИЦЕ ЈЕДИНО ЈЕ. НАДЛЕЖАН МОНОПОЛСКИ СУД, КОЈИ ЈЕ НА ОСНОВУ ЗАКОНА О МОНОПОЛУ ДУВАНА ОРГАНИЗОВАН ПРИ УПРАВИ ДРЖАВНИХ | МОНОПОЛА

У Одељењима Државног Савета различито је третирано спорно питање, да ли су Финансијске Дирекције надлежне, да доносе пресуде по монополским кривицама или је за доношење истих надлежан једино Монополски Суд при Управи. Државних Монопола, у чији састав улазе Управник Монопола као председник и шефови одсека за производњу и продају дувана као чланови.

Тако решењем М!. Оделења Државног Савета од 6. децембра 1926. године бр. 35662 поништена је пресуда Фин. Дирекције у Дубровнику од 4. августа 1926. године бр. 6488/УШ донета по монополској кривици Н. М. са разлога, што записник о делу, а тако исто и протокол саслушања нису