Policija

— 380 —

фикацију дела утаје, које се појављује чим надлежна иследна власт констатује мањак у суми којом се рукује, не може имати утицаја обештећење дато, Хошто је већ утврђен недостатак.“

2. Рокови, у којима се морају извршити извршне пресуде општинских судова варирају према томе да ли су у питању пресуде по грађанским или по кривичним предметима. Прве се морају извршити у року од 40 односно 70 дана (5 24. грађан. суд. пост. и чл. 17. Уредбе о убрзању рада), а друге најдаље за три месеца (5 396. казн. зак.) у колико појединим специјалним законима није друкчије одређено.

Извршне су пресуде:

а) оне које су, по изјављеним жалбама, одобриле власти надлежне за њихово расматрање и одобравање у последњем ' степену;

6: оне против којих се не изјави жалба у законом року;

в) оне против којих су поднесене неблаговремене или непрописне жалбе, у којим се случајевима ова неблаговременост и непрописност мора констатовати нарочитим решењем против кога има места жалби надлежној власти, и

г) оне за које је у самом закону речено да су одмах _ извршне (чл. 15. Уредбе о убрзању рада и 95 15 и 16. Полиц. Уредбе, став први).

3. Одредбе чл. 11 зак. о чувању пољског имања, које предвиђају величину оборине, и данас су на снази. У „Г10лицији“ Бр. 11.—12. за 1926. год. дато је исцрпно објашњење по закону о чувању пољског имања (Поуке и обавештења, ХХХ).

4. Приватна лица могу тражити исправке бирачких спискова преко целе године, али оне, које се траже по истеку 15 дана од дана обнародовања изборног указа или објаве избора не утичу на састав бирачких спискова, по којима не се извршити већ расписани избори (чл. 5, 12 и 13 зак. о бирач. списковима).

Ш,

Драг. Пауновићу, деловођи општине крављанске:

У радњи општинских часника, који су фалфисиковали иступну пресуду, стоји дело из 5 111 казн. зак. Пошто се ово дело извиђа по званичној дужности, то ствар треба доставити среском поглавару, који не даље учинити шта треба.