Policija

— 381 —

У. Суду општине богушовачке: Како се има поступити у случајевима кад једна парнична «страна умре, објашњено је у прошлом броју „Лолиције“ (Поуке пи обавештења, ХХМГ.).

М Суду општине бањске:

1. У представљеној радњи не стоји дело из 5 335 тач. 5 казн. зак., већ дело из 5 180 истог зак., пошто је тужиоцу потребно 25 дана боловања за лечење повреде, коју му је дотична животиња нанела. У овом смислу гласи и одлука Касац. Суда од 4 августа 1909. г. Бр. 7336, у којој се вели:

„Пропис тач. 5.5 385 казн. зак. односи се на лакше случајеве, зато закон ту и каже кад „животиња вред коме нанесе“, те под тим треба разумети случајеве кад животиња кога нападне и тиме га јаче само заплаши или нагна да бежи, те овој може бити и падне у бегању, или кад животиња кога дочепа за одело и ово му поцепа, или му ударом или уједом нанесе само какву мо-

"дрицу и томе подобно, дакле у опште какав вред, а не

пи саму озбиљнију повреду тела, за који случаји 5 385

казн. зак. изриком упућује на 5 180 казн. зак.“

Према овоме, за пресуђење ове кривице није надлежан општински већ првостепени суд, те с тога акта ислеђења треба доставити среском поглавару, и умолити га да дело доследи и окривљеног преда суду на суђење.

Приликом пресуђења иступних дела из Ш части казн. зак. полицијске н општинске власти надлежне су да досуђују и накнаду штете — кад год јој по закону има места — без обзира на њену величину. Разуме се по себи, да ова штета мора бити прописним путем утврђена и процењена.

2. У априлској свесци „Полиције“ за ову годину објашњено је (Поуке и обавештења |), да општински часници и службеници немају право ни на какве дијурне за послове које раде по службеној дужности у границама свога атара.

Св. Бр. 1040.

М1

Жандармеријској станици — Опатовац:

1. Жандармерија није власт, већ орган власти. Специално при кривичним истрагама она само прибира податке и