Policija

— 392 —

ХХМН Павлу М. Стевановићу, благајнику општине сарановачке:

По чл. 154. зак. о општинама непосредна надзорна власт може у свако доба прегледати касу и рачуне општинског суда, а дужна је то свагда учинити кад затраже: кмет, или три одборника, или 20 правних гласача дотичне општине,

ХхХМУШ Тадији Н. Ивановићу, деловођи општине вучишрнске:

Истрага је застарела, јер је од последњег рада власти по дотичном иступном делу протекло више од три месеца 5 396, од 1. казн. зак.

ХХХ

Драг. Мидићу, деловођи општине пожаревачке:

Претварање старих чаршијских и пореских грошева у динарску вредност врши се по чл 1. Уредбе о убрзању рада, а претварање талира и цванцика по начелној одлуци опште седнице Касац. Суда од 29417-1922 г. Бр. 3023, која има законску важност (чл. 63 исте Уредбе).

У чланку „Талир и цванцик у казненом законодавству“. објављеном у „Полицији“ за 1922 г. (Бр. 11—12) ондашњи члан а садашњи председник Касац. Суда Г. Ог Душан Суботић доказао је несумњиво, да би стриктном применом ове одлуке Касац. Суда, односно њоме утврђеног начина претварања талира и цванцика у динаре, био поремећен систем у 5 1 казн. зак. којим је утврђен однос између преступа и иступа, а тако исто и однос између новчане казне и казне затвора за иступна дела (55 311, 318 и 316 истог зак.).

Да би се ово избегло, полицијске и општинске власти: принуђене су, да приликом изрицања казне у талирима и цванцикама ову, у границама минимума и максимума, увек изричу у сразмери која, приликом претварања у динарску вредност, не прелази максимум новчане казне за иступна дела (300 дин. — 5 318 казн. зак.) |

У пракси се разликују ови важнији случајеви:

1. У закону је предвиђена само казна затвора. У овом случају досудиће се затвор, разуме се само у границама пред-