Policija

— 393 —

виђеног максимума и минимума, који се накнадно може заменити новчаном казном по 5 315. к. зак.

9. У закону је предвиђена само новчана казна, и стога се само она може досудити; замењује са затвором по 5 316

3. У закону је предвиђена казна затвора или новчана казна у талирима или цвацикама. У овом случају у пресуди треба предвидети обе казне, односно претворити самом пресудом једну у другу, у границама њиховог међусобног односа утврђеног дотичним законским прописом, и на тај начин избећи њихово доцније евентуално заменивање по 95 315 и 316 к. 3, које би се тешко могло довести у склад са поменутом одлуком Касац. Суда.

Прешварање казни једне у другу и замењивање једне другом две су, дакле, различите ствари: код првог се мора водити рачуна о односу самим законом утврђеним између казни које се претварају, као и о општем максимуму и минимуму · за иступна дела, а друго се врши по одредбама 95 315 и 316 казн, зак.

Опширније о овој ствари видети у поменутом чланку Г. Рг Суботића. |

ХХХ 3... Ф... председнику општине Ж, Р.:

По ча. 113. зак. о општ., општинског деловођу бира општински одбор на предлог председника суда, а по одлуци Држав. Савета од 2. маја 1912 год. Бр. 3983, одбор при овоме „Није везан никаквим, ни формалним ни материјалним условима, пошто је то његово неограничено право, али је у избору ограничен условима и) чл. 114 зак. о општинама“.

Јасно је, према овоме, да се општински деловођа не бира конкурсом већ по нахођењу председника општинског суда и одбора, и да ови не могу одговарати ни дисциплински ни материјално што су изабрали овог а не другог кандидата; главно је да изабрани кандидат има услове које закон тражи за општинског деловођу. Изузетака од овога може бити само за инвалиде и добровољце који при једнаким условима имају првенство на места у државној и самоуправној служби (чл. 30. инвалидског закона и чл. 8 зак. о добровољцима).

Треба имати у виду још и чл. 184. зак. О општинама,