Policija

ада —

лицајци не успевају да их похватају, пошто се оне од мушкарца боље чувају! И у Лондону учестале су крађе од стране жена по белом дану. Нарочито по финим радњама, где се продају јувеле и друге драгоцене ствари, и по великим локалима, где се „отмени“ свет забавља. Овако рафиниране лупежице носе се врло елегантно, по најновијим модама и фино се понашају, али краду све што дохвате. С тога се показала нужда да се наместе жене, као полицијске агентице. Него и ове морају да буду најелегантније одевене, модерно фризиране, маникиране, и да се знају „отмено“ носити и понашати. Овакве специјалне полицијске агентице врше — како се чита у извештајима — веома успешну службу, какву мушкарци немогу да обаве. Оне не само успевају да похватају женске делинквентице, већ дознају, у односним „круговима“, многе друге ствари, по којим се откривају трагови злочинаца — мушкараца, који оперишу на другом терену, али у вези за женским преступницама. Како се са малолетним преступницима поступа у Енглеској. — У место да своје малолетне преступнике упућују у нарочите

васпитне заводе за малолетнике, Енглези су претпоставили да их дају честитим занатским породицама где би добили потребно васпитање и одвикли се од својих рђавих навика.

Држава за такве дечаке плаћа месечно издржавање и стара се за њихово одело и лекарску помоћ с правом на сталну контролу, а занатске породице морају за то да уживају добар глас. у грађанству, да станују у хигијенским становима и да малолетника потпуно изуче у занатскоме послу. Дечацима преко 16. година имају да дају за њихов рад и извесну умерену плату.

Ако се и поред свих мера утврди, да малолетник није поправио владање, он се изузима из породице и предаје заводима за малолетнике, који више имају тамнички карактер.

Тај систем у Енглеској уведен је од 1911. год. и показује задовољавајуће резултате.

У Швајцарској међутим, тек када одржи потребно време у заводима за поправку, пре но што се пусти на слободу, даје се за извесно време у занатску породицу у циљу усавршавања у занату и прилагођавања на частан и добар фамилијарни живот.