Policija

— 419 —

„Пиротски Првостепени суд има част известити Господина Министра Унутрашњих Дела да иследне власти у округу пиротском често пута не врше ислеђења како то Кривични Судски Поступак наређује, а на име:

1.) Врло често се дешава да ислеђење по кривицама врше полициски писари без иследника, поглавара среског или за то одређеног лица, па шта више одређени иследници у опште протокол саслушања криваца и сведока никако пи не пошписују, ма да по 5 52, 110, и 155. Крив. Суд. Поступка протоколе саслушања треба да потпишу и овере заједно деловођа — писар и одређени иследник, односно поглавар срески, ако он врши ислеђење као иследник; и

2.) Не врше се често пута испити онако како Крив. Суд. Поступак предвиђа у глави деветој и дванаестој, а нарочито често пута се дешава да се испити врше без присутних грађана, како то предвиђа 5 28. и 52. крив. суд. поступка.

Сем тога често пута се дешава, да су присутни грађани некнадно пошписивали прошоколе саслушања без присуства испштаног лица, пошто је дошично лице већ испштано.

Овакви случајеви дешавали су се и раније пре светског рата. За то је и издат распис Министарства Унутрашњих Дела свима окружним начелствима и управи вароши Београда о29. априла 1900. год. ПБр. 9270, који је распис оштампан у Полициском Зборннку на страни 1309. Ну, како изгледа, тога се расписа иследна власт сада не држи.

За то Пиротски Првостепени Суд моли Господина Министра Унутрашњих Дела за наређење иследним властима, да се по кривици врше испити сведока и оптужених онако како шо наређује кривимни судски поступак, а нарочито да ислеђења у будуће врше иследници заједно са писаром у Прпсусшву присушника из «У 28. Крив. Суд. Постшупка, као и да прошоколе саслушања оверавају заједно како деловођа-писар шако и иследник који је вршио ислеђење.

Ну да се уједно иследној власти изриком напомене, да иследник, било поглавар срески, или други чиновник који је за шо одређен, стварно вршт лично он ислеђење са одређеним писаром-деловођом; а не да саслушање врше само деловође писари без иследника, и после да иследници протоколе саслушања оверавају, шобож, да су они вршили ислеђење са писаром.