Policija

— 521 —

"бивше Аустро-Угарске Монархије. Све те полиције имале су посебне своје Статуте и примењивале су разноврсна законо„давства. Истина је, да се настојавало да се послератним појединим уредбама наша полиција учини јединственом, али је "то учињено само у административном погледу. Јер је још увек остало на томе, да наша полиција по разним обастима Краљевине примењује и даље разноврсна законодавства. Колико је та разноврсност велика. видеће се и по томе, што се још увек примењују 6—7 разних законодавства.

При овоме треба нарочито истаћи, као остатак прежизвелога законодавства, да на пример у границама предратне "Србије полицијски органи врше, поред полицијске, и сву управну власт. Зато је потпуно појмљиво ако се догађа, да се полицијски органи показују у више махова као представници политичке власти, а у мање случајева као стручни органи за одржавање реда и безбедности.

Разуме се по себи, да је спремљени законски предлог, жжоји је коначно редигован 1926. год. предвидео потпуно издвајање управне власти из руку полицијских органа и у оним покрајинама где то до сад није било учињено. Тако ће и наши полицајци, као што је то случај у свима уређеним и напредним државама, бити ослобођени све тежине управне власти, која ће бити остављена управним органима.

Кад се буде спровело потпуно унифицирање наше полиције — а сви знаци говоре, да ће то бити у најскоријем времену — онда ће и она имати све услове, да постане један од најагилнијих и најкориснијих сарадника ове наше Међутародне Организације.

Према досадашњем стању, централизација наше полиције „оличена је у Министарству Унутрашњих Дела кроз његова два одељења: Одељење Државне Сигурности и Одељење „Личне и Имовне Безбедности. Али се мора нагласити, да ни ова два одељења не функционишу као потпуно аутономне „Дирекције са одговарајућом наредбодавном влашћу. Она више „дејствују као административне јединице предпостављене полицијским властима, дајући у главноме писмене директиве путем жвојих разних упустава и наредаба.

Разумљиво је по себи, да је услед неунифицираности

"толиције и при оваквој организацији највише полицијске