Policija

— 572 —

дела из [| части казн. закона, са изузетком оних за које је у овом закону изрично речено да ће их пресуђивати само државне полиц. власти (н. пр. дела из 5 344).

У надлежност општинских судова спада, према овоме, и извиђање и пресуђење простих крађа предвиђених у 5391 казн. закона за које се, поред глпвне казне, мора досудити и полиц. надзор као споредна, према наређењу 5 320 6 истог закона.

Ова надлежност није до данас измењена ниједним законским прописом, те је с тога мишљење: да општински судови не могу досуђивати полицијски надзор као споредну казну — већ само као превентивну меру безбедности на основу од. 5, 9 4 а полиц. уредба — скроз погрешно иу противности са позитивним законским одредбама.

Опширније о овоме видети у „Полицији“ за 1928 год. (стр. 923) и у Полиц. Речнику од Д.Ђ. Алимпића (Књ. Ш, рубрика Полицијски Надзор).

Св. Бр та.

Х Суду општине бањске (срез митровички):

За замену новчане казне казном затвора у смислу чл. 7. Уредбе о месним и школским одборима за основне и грађанске школе надлежан је бредседник општине, коме је стављено у дужност извршење одлуке месног школског одбора.

Св. Бр. 1089. ХП Суду општине крављанске: По чл. 5. зак. о општинама власт — надлежног — оп-

штинског суда простире се само на општин. атар, а по 8 7. грађан. суд. пот. надлежност општинског суда за расправу грађан. спорова одређује се: 1. по месту у коме се туженик стално налази, и 2. по месту у коме се налази спорни предмет.

Јасно је, према овоме, да је суседни општински суд био апсолутно ненадлежан да доноси одлуку о утрини која се налази у атару тога суда (ако је ово тачно), и да његова одлука нема законске важности за ту општину. За формално ништење ове одлуке надлежан је првостепени суд — чл. 15. Уредбе о убрзању рада.