Policija

= 574 ==

има да врши по сопственој иницијативи, а не да чека да га на њу неко подсећа. А ово у толико пре што је у чл. 46 истог зак. предвиђена и казна за њено неизвршење.

По чл. 127, зак. о Главној Контроли за преглед општинских рачуна сада су надлежне обласне: контроле, те с тога рачуне треба њима слати на преглед.

ХУП Суду општине пољаналке (срез дренички): Одобреним општинским буџетом одређена је висина свих расхода, па и плата општинских часника и службеника. Благајник има вршити исплате у границама одобреног буџета пошто су власти, које су одобравале буџет, морале водити рачуна о чл. 117. зак. о општинама.

ХМИ Суду општине пиперевске (срез струмички):

Школски је буџет саставни део општинског буџета и издаци њиме предвиђени подмирују се из општег општинског приреза. Непокупљени прирез уноси се као приход у наредни буџет на страни прихода, а на страни расхода уносе се расходи, који се морају поклапати са предвиђеном сумом прихода, у коју је ушао непокупљени прирез.

Ако је на страни расхода, у партији неизмирени издаци из прошлих и ранијих година, ушао и неизмирени школски прирез, онда се исплата може вршити, а ако није ушао онда се нема одакле плаћати, пошто се расходи и исплате могу вршити само у границама буџетом одобрених кредита.

ХХ Суду општине бањске (област битољска):

По чл. 45. зак. о општин., среским и окружним буџетима, општинске рачуне закључује општински суд са руковаоцем касе. Смрћу општинског благајника општински суд није разрешен дужности састављања општинских рачуна. Његова смрт отклонила је евентуално кривично поступање према њему у случају злоупотреба, али дужност суда за састављање рачуна, као и одговорност наредбодаваца и материјална од· говорност умрлог благајника остају и даље.