Policija

сл |

Према овоме општински суд дужан је, да са својим новим благајником и органима склопи рачун и пошаље га обласној контроли на. преглед.

Св. Бр. 767. .

ХХ Суду општине талиновачке.

Одсуствовање председника општине од дужности због болести није исто што и одсуствовање о коме је реч у чл. 119 зак. о општ. Док ово последње одсуствовање не може износити више од 50 дана у једној години, дотле одсуствовање због болести није ограничено ниједним прописом зак. о општин., те с тога може тећи докле год болест траје. Због њега се председник не може уклонити са свога положаја, јер није увршћено у узроке са којих се ово уклањање може извршити — чл. 122. зак, 0 општ.

Одређивање заступника оболелом председнику врши се по реду предвиђеном у чл. 38 овог зак. према изричном наређењу чл. 122 истог зак.

Ако је општински одбор одредио заступника председнику Прошивно овом реду, а срески поглавар његову одлуку о томе примио знању, онда су и један и други погрешили, пошто се из чл. 38 јасно види како се у овоме случају има поступити.

За исправку ове погрешке треба се обратити среском поглавару, као непосредно надзорној власти, и тражити од њега да нареди општинском одбору, да заступника оболелом председнику одреди у смислу чл. 88. Ако срески поглавар не би ово хтео учинити, треба се обргтити великом жупану, а ако и он ништа не нареди, онда Мин. Унутр. Дела као врховној надзорној власти и над општинама и над радом управнополиц. органа.

Св. Бр. 878.

Хх Суду обдштине белановичке:

По чл. 14 и 15 зак. о панађурима и недељним пазарним данима, сваком панађуру мора присуствовати комесар — један срески полиц. чиновник кога одређује Мин. Тргов. и Индустрије — и државни марвени лекар, а по чл. 8 истог зак. њима се могу придати на рад и служитељи.