Policija

— 523 —

и регистратуром, нити је систематски спроведен модерни начин индентификације на бази дактилоскопије.

Према оваквим приликама, у каквима се налази наша полиција, могло би се претпоставити, да је и стање личне и имовне безбедности у Краљевини С.Х. С. незадовољавајуће. Таква препоставка била би скроз погрешна. Ја вам могу напротив јемчити, да је безбедност у нашој земљи сада скоро свуда не само сношљива него и завидна. То је случај чак и са онима крајевима наше Краљевине, који су одмах после рата били обележени као немирни и опасни, а у којима је од пре дужега времена завладало потпуно нормално стање. Овакво задовољавајуће стање безбедности јесте један од главних разлога, што Министри Унутрашњих Дела не сматрају да је преуређење наше полиције тако хитан посао, Они су у свакој прилици, а нарочито у Парламенту, давали израза своме оправданом задовољству са општим приликама и стањем безбедности у Краљевини С. Х. С.

За овакво задовољавајуће стање, које постоји, и поред непотпуне организације наше полиције, треба захвалити: добрим особинама нашега народа, личној иницијативи и способности већега дела полицијских чиновника, и добро организованој и успешној служби жандармерије.

Наш народ, који је у огромној вебпини земљораднички, по своме менталитету је трудољубив и мирољубив. Зато је опште правило, да су већина криминалних дела учињена у афекту а не по урођености за криминалитет. Поред овога, пада у очи, да је већи број учињених дела проузрокован нерегулисаним катастарским односима. Што се овакво повољно. стање криминалитета одржало, треба благодарити донекле и томе, што у нашој Краљевини још не постоје онако велики и многољудни градови, какви код вас у страноме свету дају највећи број криминалних типова.

Уз ово долази и доста успешан рад нашег полицијског чиновништва. Тај рад је у толико више за похвалу, што наши полицијски органи врше своје тешке дужности под неповољвим професионалним приликама. Док је, на једној страни, сама организација полицијске службе код нас још непотпуно спроведена, дотле је, на другој страни, полицијско чиновништво у својој служби остало нестално иу јединој моћи и