Policija

· — 589 —

нице. Те говорнице су смештене у засебним кућицама, и њихов број је у сваком граду тако велики, да су врло честе и на домаку позорницима. Тако, сва: ки позорник може лако и брзо да се споразуме са својим старешинама у сваком посебном случају. Сем тога, ове телефонске кућице служе и за то, да се задржани може сместити привремено у њу, док не дође патрола да одведе ухапшенога.

Школа за полицијску сирочад. — Федерација полицијских школа Јужне Енглеске одржала је недавно своју скупштину. На тој скупштини су донете следеће резолуције:

1. Да се организује финансијска помоћ: а) да сваки полицајац жртвује за ту сврху по -8 дин. дневно; 6) да се поставе кутије за скупљање добровољних прилога од стране публике.

2. Старање о полицијској си"рочади; помоћ и заштита удо"вица, којима се пружа могућност да даду своју децу у “савршено уређене полицијске

"школе, надзор и контрола ус-.

пеха ове сирочади за време школовања и брига о томе да се "тој сирочади по свршетку школе нађе добра служба. 3. Редовно подношење дет„аљних обавештења о стању ове „школе свима полицијским уста-

новама у Енглеској, у циљу, да би и све остале установе добиле жељу да оснују сличне школе за своју сирочад.

Ова школа за сирочад полицајана Јужне Енглеске сматра се сада као породична кућа погинулих и умрлих полицајаца. Њено уређење у виду интерната стоји на тако високом ступњу, да се може упоредити са школом највиша класе енглеског друштва. То уређење је достојно сваке хвале, какоу погледу наставе, тако и у н1огледу васпитања, хигијене, хране и свега осталог. Сваки полицајски чиновник има право да обиђе ову школу, па да чак испитује и саму школску децу. Али би се тешко могао наћи неко, ко би био незадовољан било уређењем школе било спремом саме деце.

Пред законом смо сви једнаки. — Свој овогодишњи летњи одмор провешће г. Калвин Кулиџ, председник Северо - Американских Удружених Држава, у својој новоподигнутој летњој Белој Кући, која се налази на једној висоравни између живописних Црних Брда у Северној Држави Саут Дакоти.

Господин и госпођа Кулиџ у пратњи своје најближе околине и једним делом послуге стигли су на дан 15 јуна, о. г. у Рапид