Policija

_- 504.

„Унутрашњих Дела поверљив извештај о држању Председника Смедеревског Окружног Суда. У том поверљивом акту Начелник поново доставља своме Министру како се „у Народу примијечава пуно волнованије“ против „постојећега стања“, и како се то волнованије дотиче и Председника Окружног Суда у Смедереву. Шта више, Начелник је уверен да Пред'седник не само иде по општој струји, него да он и предводи „то незадовољство. И ако је Начелник према Председнику „на нози пријатељства“, какав одношаји доликује двојици главних старешина у округу, ипак Начелник сматра за дужност да на ствар обрати пажњу Господину Министру, па га пита не би ли „њојзи цјелисходно“ било, да се предузму такве мере како поменути Председник не би био депутирац у скорој Народној Скупштини, о којој се говори, и која се “очекује, и ако још службеним путем није сазвана. Другим речима — ваљало би Председника уклонити с тог положаја, како би се његов улазак у Скупштину — било по положају, било по избору — благовремено спречио.

Концепат овога поверљивог извештаја Начелник да на препис младом једном чиновнику, за кога је имао пуно увеење да је одан и „постојећем стању“ и лично Начелнику.

Видећи шта се у писму казује, тај поверљиви чиновник све од речи до речи, такођер поверљиво, саопшти самом Председнику. За тим му рече, како ће гледати да се одаши-љање тога писма у Београд одложи док Председник не смисли шта ће чинити за своје обезбеђење.

Сутра дан се овај поверљиви млади чиновник веома обрадовао кад је од Начелника чуо да ће курир бити баш 'он, „поуздани пријатељ постојећега стања“. Можда и због те радости — тек овога особитога службеника ненадно још истог дана ухвати грозница, која га натера да по два педља у висину одскаче од своје постеље. Бунцао је нешто неразтоветно; а кад су му се речи могле разабрати, видело се како се он и у болести брине само за „безбједност постојећега стања“ и за „Правитељство“, као и за друге, њима сличне ствари и појмове. Начелник је лично обишао свога чиновника, који је, случајно, баш тих тренутака чак и у бунцању био тако примерно лојалан. Жао је добром старешини било јадног младића, али се ипак тешио што је видео