Policija

ИЕ

иступима врати избачена општа одредба о оштећењима ствари која гласи:

„ко повреди или уништи пили неупотребљивом учини туђу ствар. у вредности до 50 динара, казниће се новчано до 300 дин. или зашвором до 10 дана, п да накнади причињену штету.

Исто шако казниће се и саучесници.

Кривични поступак предузимаће 80 привашној тужби. изузев случајева кад је повређено јавно добро“.

9. Коцкање на јавноме месту предвиђено је и као иступ и као преступ. По 5 98. пр. зак. о иступима затвором до 20 дана или новчано до 600 динара кажњава се: „Ко се на јавном месту коцка у новац и т. д.“ а у одељку трећем 68 350 пр. казн. зак. прописано је: „Ко се иначе на јавном месту коцка казниће се новчано и т.д.“. Очигледно је да су ови преписи у колизији, и да не могу опстати један поред "другог. Ово је у мотивима констатовала и комисији за израду првобитног пројекта закона о иступима, и предложила да се из 5 350 пр. казн. зак. изостави одељак трећи, али ово није узето у обзир приликом довођења у склад ових пројеката. Да би се отклонила појављена колизија, треба поступити по овом предлогу.

10, У тач. 4. 5 95. предвиђа се казна за продавце „јаких пића“. који ова пића дају гостима у напитом стању. Ово исто дело инкриминисано је много бољом редакцијом правилником Мин. Ун. Дела о гостионицама, кафанама и осталим радњама са алкохолним пићем, који је издат после редиговања пројекта зак. о ист. (15 јуна 1925). Чланом 55 нод 6 овог правилника забрањено је држаоцима ових радња: „давати алкохолна пића ноторној Пијаници или већ пијаном госту“. У овом пропису, као што се види, не чини се никаква разлика између јаких и нејаких пића, већ се, сасвим умесно наређује, да се никакво алкохолно пиће не сме давати ноторној пијаници или лицу у напитом стању. Пошто у самом правилнику није пропнсана и казна за ово дело, већ се власти упућују да исту изричу по „одговирајућим законским прописима која о томе важе у дотичном крају“ (чл. 95), то, ради упрошћености ствари, треба ову одредбу из правилника као бољу и потпувију, пренети у зак. о ист. Нова редакција тач. 4 5 95 гласила би: „гостионичари, кафеџије п сви проПелициЈА 2