Policija

11955

«функција врше и многе управне функције, не треба одузимати ову надлежност, која је неопходно потребна за заштиту локалног поретка. Пошто је ова надлежност делимично задр"жата иу пројектима закона о општинама и самоуправама градова, то се приликом радиговања дефинитивног текста 5 161 треба обазрети и на ове пројекте, и том приликом довести у сагласност сва три пројекта по „питању ове над-лежности. Пошто погранични железнички и бродарски комесари за сада, по уредби о своме устројству, нису надлежни за извибање и пресуђење иступа — већ само за њихово констатовање (в. чл. 6. уредбе Мин. Ун. Дела за службу комесара железничке и паробродске полиције од 1. октобра 1919. г.) — то на крају тач. 4. 5 161. треба додати: „у колико су спе„цијалним законским прописима о њиховом усшановљењу овлаш„ћеки на гоњење иступних дела“. Израз, при рудницима, треба изоставитити пошто су комесаријати при рудницима претворени у среске испоставе. Надлежност бањских комесара одређена је законом о бањама и минералним водама, али је морала бити унесен и у закон о иступима пошто закон о бањама важи само само за територију Србије.

15. У 5 175, од 1. после речи „срески поглавар“ треба „додати „или управник града (вароши)“, пошто има градова са засебном полиц. управом — који не спадају под територи_јалну надлежност среских поглавара. У овом смислу треба до"пунити и други одељак овог прописа.

16. У 5 196 после речи „року“ треба додати „или ако те захшев за усмени претрес неумесав“. По 5 195 овај захтев биће неумесан кад год се тражи усмени претрес по делима чије се извршење не пориче.

17. У првом одељку 5 204 прописано је: „Иступе које учини млађи малолетник или дете извџшђа ш 80 њима доноси одлуку старатељски судија среског суда.“

Ако бисмо се ограничили на чисто граматичко тумачење овог текста, дошли бисмо до закључка да су извиђање и пре„суђење иступних дела, која изврше деца и малолетници, потпуно изузети из надлежности власти законом позваних за извиђање и пресуђење ових дела, али ако пажљивије протучимо све одредбе главе 1Х (поступак против млађих мало-.

95

2