Policija

Бр

ИЗВРШЕЊЕ ПРЕСУДА ПО ГРАЂАНСКОМ ДЕЛУ

Ми смо у више прилика желели да укажемо и на преоптерећеност државног буџета великим бројем надлештава и на претрпаност полицијског апарата огромном и неодређеном надлежношћу. Срески поглавар, главна и основна јединка "тога апарата у нас, у Србији је збиља надлежан за све, те отуда мора општи државни интерес да трпи уштрба и да тај тако важан орган буде у немогућности да свему одговори, а нарочито он неминовно мора да занемари велики број својих најважнијих чисто полицијских функција.

Један од послова, који апсорбује велики део времена и радне снаге у среским канцеларијама, то је извршење судских одлука по грађанском делу. На жалост у Србији још и данас "ова функција спада у делокруг цолицијских власти.

Прво морамо констатовати да су полицијске власти у „неколико најподобније за то извршење. Извршење, као такво, "збиља претпоставља, у највише случајева, принудно реалисање обавеза, које обвезани добровољно не жели да изврши и за чије се извршење мора или употребити, или ставити у чизглед употреба оружане силе као мере организоване јавне власти ради изнуђивања поштовања одлуке у питању, Полицијске власти су, свакако, логично најистакнутији представници те организоване јавне власти, која чини употребу оружане силе. Присуство полиције је интелектуална принуда. Делање њено „значи и употребу оружане силе у ширем смислу.

Али ми не остајемо код тога да полицијске власти треба ти да остану једино надлежне за извршење судских одлука.

С друге стране врло би било незгодно по наше финан"сијске прилике у земљи за сада заснивати, поред полицијских "власти, још и неке друге нарочите органе; на које би се пренело извршавање тих одлука. То би значило повећавање и „иначе великог чиновничког кадра и заснивање нових трошкова на терет државног буџета, дакле нових пореских на"мета, јер су и досадање дације и сувише високе,

У многим земљама извршење судских одлука и слични послови поверавају се посебним судским извршиоцима, који „нису у државној служби, али који имају један јавноправни