Policija

Ал

марта 1926. године под бр. 12564 донела је по овом питању одлуку, која гласи:

„За питање месне надлежности Управних Судова меродаван је чл. 6. закона о Државном Савету и Управним Судовима у вези чл. 2. закона о изменама и допунама у закону о устројству судова“.

| Према предњој одлуци Опште Седнице Државног Савета Управни Суд у Скопљу надлежан је и за територију Нишког Првостепеног Суда, пошто је по чл. 6. закона 0 Државном Савету и Управним Судовима просторна надлежност Управних Судова иста као и Апелационих Судова.

Ц О. НАДЛЕЖНОСТИ УПРАВНИХ СУДОВА ЗА ПОСЛОВЕ ПО ЗАКОНУ О ОБЛАСНИМ И СРЕСКИМ САМОУПРАВАМА

Господин Председник Ш. Одељења актом од 29. децембра 1926. године бр. 48902 обавестио је Господина Председника Државног Савета, да је због сукоба надлежности, који је искрснуо између Управних Судова у Скопљу и Дубровнику поводом одређивања броја посланика за Зетску Област, а посебице за вароши Ђаковицу, Пећ и срезове Берански, Ђаковички, Источки и Пећски. Ш. Одељење Државног Савета на основу чл. 146. закона о Државном Савету и Управним Судовима решило: да је за послове Управних Судова по закону о обласној и среској самоуправи надлежан Управни Суд на чијој се судској територији налазе седишта области, у овом случају суд у Дубровнику.

После примене ове одлуке Ш. Одељења Скопљански Управни Суд, представља даље Г. Председник Ш Одељења, молио је Г. Министра Правде, да се овај сукоб надлежности реши у Општој Седници Државног Савета са разлога, да налази, да је ово решење Ш. Одељења Државног Савета у супротности са одлуком Опште Седнице Државног Савета од 8. марта 1926. године по којој је за питање надлежности Управних Судова меродаван чл. 6. закона о Државном Савету и Управним Судовима у вези чл. 2. закона о изменама и допунама у закону о устројству судова, те као такво не може ни опстати.

Општа Седница Државног Савета, одржата на дан 31.