Policija

ЗЕНОА) 5

листике — методама вештачења рукописа, изложићемо претходно историјат фалсификата са погледом на хероје, који су се у томе срамно прославили, а исто тако и са погледом на вештаке који су се одликовали откривајући те врсте злочина. О овом другом питању говорићемо доцније, као и о осталим која. додирују вештачење у рукопису.

За ову студију служићемо се највећим делом француском библиографијом, којој се мора поклонити велика пажња, пошто су француски научњаци унели највише светлости у ово питање.

Изгледа да су фалсификати сасвим модерног порекла и да не можемо наћи фалсификаторе у старо доба. Заједничко је расуђивање свих модерних народа, да верују, да су њихови прадедови потпуно чисти у томе погледу и да нису имали тих порока. Међутим сви су сагласни да кажу, да они сами мизерни следбеници генерација врлина, падају у страховите грехове, и сваки од нас хита да то констатује.

Стари народи су се одавали, као и ми, томе срамном послу, фалсификатима, — о којима нас наше новине обавештавају свакодневно. Грци, Римљани, Египћани, Асирци и толико других пре нас, практиковали су фалсификате са великим успехом. Има скоро 2000 година како су прошли те опасне путеве, па смо им и ми најзад следовали и стекли „сјајан“ занат који Европа познаје.

У Теби, Мемфису, Спарти, Атини, Вавилону, радирали су местимично и прали рукописе. Затим, пошто су сачували од рукописа ставове корисне, додавали су поред њих речи озбиљне па чак и неозбиљне, што су прилике тих епоха могле да сугерирају. Тако су многа писма и историски документи били фалсификовани и толико вешто измењани, да су и најбољи вештаци довођени у незгодан положај, када су требали да се изјасне о аутентичности или фалсификату тих докумената. Фалсификатори су нарочито практиковали своју уметност на документима, чији су аутори помрли пре извесног времена. Окомили су се само на мртве! (Па55е),

Тако је славно дело, Старине Јудиног Времена, писано од јеврејског историчара Јосифа, који је умро 95. год. после Христа, било сасвим прерађено, мало после његове смрти и стављено у службу Хришћанства, тада у зачетку.