Policija

а ЛИСТАК

СТАРА ПРАВДА

Доцње пред вече стигосмо у село на левој обали лепе · Млаве, и одседосмо у механи с леве стране пута. Мој сапутник уђе у механу, а ја за то време седох да предахнем па да, по одмору, пођем у разгледање питоме околине и лепа вијугања Млавина.

Али месни учитељ, који ми се надао и ради кога сам овамо и дошао, не деде да га дуго ишчекујем. Поздрависмо се, почесмо прве разговоре о школи и о приликама у овом крају, о поплави коју је Млава пролетос учинила и о данашњој сеоској заветиви, за коју и чух од учитеља. Рече да сад управо иде са збора т. ј. с игралишта пред општинском судницом. Замерке нема: младо и здраво, плаво момче, осредњег раста и жилава састава, с малим наусницама и без брадице, пуно добродушности — слика младића који је тек ове године постао пунолетан. ;

Само се око једне ствари не могасмо брзо сложити Било је питање о вечери. Желео сам вечерати овде па се онда одморити — јер ми сутра ваља и радити и путовати. Учитељ ме увераваше да је у њега, и ако самца, вечера боља. Али кад рече да је школа сасвим близу, јер „нема ни стотину корачаји“, и да ћемо, тако, проћи поред игришта, пристадох и ја ради њега и мога сапутника, такођер младог учитеља.

Збор се беше разилазио и, као што је обичај у селима, друштво на један мах пуче као лед кад се почне разламати. Повеће се гомиле мушког и женског света стадоше нагло издвајати и брзим корацима одлазити уз веселу песму, тако да за неколико тренутака оде цело друштво.

Уђосмо у учитељев врт, кроз који главна стаза води у школу, где је одмах с десна учионица а с лева учитељева соба; међу њима је пак, отворен трем, иза кога су — право — кухиња и послужитељева соба.

Седосмо уза спремљени и осветљени сто у врту; домаћин себи нгђе посла, а ја се хладих у ноћној свежини и ослушкивах шкрипут неког реда товарних кола преко моста на Млави.