Policija

а а мо

ВБ

Тужено друштво одговара: да је тужилац продао своју концесију, и да је овде један купопродајни однос а не ортачки, те неисплаћених 300.000 дин. — у злату тужиоцу нису никакав удео његовог капитала у заједничком предузећу већ, остатак продајне цене. Па кад то стоји онда тражење тужиоца, које он означује као свој део учешћа у добити, није ништа друго него интерес на неисплаћених му 300.000 дин. златних од продајне цене. И ако је обвеза плаћања овог интереса у злату заснована пре објаве рата 1914 год., то се на његову исплату има применити чл. 28. зак. о ликвидацији морат. стања од 24. апр. 1920. г.

Првост. трговачки суд је нашао: Тужилац је своју концесију пренео на Б. Т. Банку под условом да му она половину вредности мајдана одмах исплати а да му друга половина остане као капитал у предузећу. То, што је тужилац тражио од друге уговорне стране 300.000 златних динара а она задржала себи право да му у свако доба исплати и другу половину од процењене вредности не значи, да је овде у питању уговор о купопродаји, већ ортачко улагање капитала ради постизања заједничке добити.

Неумесан је и недоказан навод друштва, да се његова обвеза према тужиоцу изменила у толико, што у место да му његов удео у добити исплати у злату, како је то првобитно уговорено, то плаћање има бити односно може бити подвргнуто чл. 98. закона о ликвидацији мораторног стања т. ј. у динарима по средњем курсу Београдске Берзе израчунатом за време од 12. априла до 12. јула 1914 г. Ово је специјалан закони истим су регулисана питања и односи поникли из обавеза заснованих у рату и непосредно пред објаву рата Тај закон има у виду обвезе чисто новчане. У овом случају није у питању чисто новчана обавеза заснована у року предвиђеном чл. 28. овог закона, већ је у питању специјалан однос двојице ортака којим уређују своје међусобне односе на неодређено време. То што су се они споразумели да удео у добити једног ортака има бити исплаћен у злату не значи обвезу издату на злато, већ споразум ортака на начин исплате у златној монети као релативно најтачнијим мерилом вредности, како би избегли могупне флуктуације сребрног новца, т.ј. да исплата тужиоцу његовог удела у добити у злату има