Policija

о

Ма а

таклуку, јер се ови изрази не могу распрострти и на остале "наведене главне клаузулеу поравњању, које садржи у себи

две главне ствари — пренос права концесије и одређену вредност продатог мајдана у 600.000 дин. у злату, за коју су уговарачи као начин за наплату предвидели два облика: исплату у готову 300.000 дин. одмах и за измирење остатка вредности односно продајне цене предвиђено је у облику периодичног плаћања предмета сваке године према броју изведених вагона. |

Што се тиче начина извршења обвеза, које проистичу из поравнања за тужену страну, а која се састоје у плаћању 10 односно 5 див. у злату, Апелац. Суд налази да ове обвезе плаћања потичу из заснованог односа у поравнању а не стварају се сваке године приликом периодичног плаћања као што тужилачка страна наводи, јер постанак ових обвеза датира од дана кад је поравнањем однос између тужиоца и Банке за: снован, и према томе на спорао питање о начину исплате ових 10 односно 5 дин. у злату има се применити чл. 28." зак. о ликв. мораторног стања.

Како је тужено друштво стављало редовно тужиоцу на расположење потребне суме по чл. 98. пом. закона и на тај начин испунило обвезу са своје стране, — пресудом од 22. фебр. 1927 г. Бр. 1071. Апелац. Суд одбио је тужиоца од тражења.

Касац. Суд у Ш. од. примедбама од 15. августа 1927. Г. Бр. 6575. поништио је ову пресуду Апелац. Суда са разлога.

„Погрешно је Апелац. Суд схватио природу и домашај чл. 28. зак. 0 ликвидацији морат. стања. У овом пропису реч је о плаћању дугова по предратвим обвезама у злату, по коме је мораторни нозчани дуг постао ликвидан, пречишћен т.ј. такав, да се по њему може тражити и добити наплата.

Протис овога чланка односи се на чисте и утврђене дужности плаћања из односа облигацисне природе, где је неко услед тога, што је дао извесну ствар, односно новчану вредност другом лицу ради искоришћавања, стекао право да тражи повраћај те ствари као капитала са извесним приносом или без овог, или одговарајући еквиваленат исте. Али, кад би неко дао другом на чување извесну суму новаца у злату па тражио повраћај исте, онда 0 плаћању не може бити речи.