Policija

«

ПО ВВ

Исто тако, ако би два ортака уговорили деобу добити, ту може бити речи само о повраћају или примању својих ствари, које се налазе на руковању или чувању код другог ортака односно о примању на сопствено руковање свога дела добити.

По 58 728. гр. з. уговор ортачки бива онда, кад се два или више лица сложе, да свој труд или и ствари своје уложе на то да корист, која се отуда добије, међу собом деле. Код уговора о ортаклуку где један ортак рукује имовином и скупља користи, није дужник другога ортака, који би имао овоме нешто плаћати, све дотле, док не преведу и пречисте рачун и утврде обвезу плаћања, нити он другом ортаку дуг плаћа, већ исти свој удео у користи, као своју имовину, као еквивалент за искоришћавање уложеног капитала од другог ортака, који њиме рукује, — узима.

У овом спорном случају поред уговора о продаји имовине постоји и уговор о ортаклуку, јер се признаје да је половина продате тужиочеве имовине унета у ортаклук с тим, да се отуда добивена корист дели на тај начин, што ће тужилац добијати од сваког продатог вагона угља по 10. дин. односно 9. дин, у злату, дакле еквиваленат за искоришћавање уложене имовине, а тужени с обзиром на свој улог и рад, — сву осталу добит. Ту дакле ни једна страна нема да плаћа другој страни дуг, већ она која рукује ортачком имовином, дужна је другој страни рачун полагати и њен део добити као њену својину, онако како је уговорено у свему, паи у погледу монете, давати. Са тог разлога поменути чл. 28. не може се применити ни спорни случај.

Што се тиче добити из оних послова око извоза и продаје угља, који су послови извршени после истека мораторијума, ни на њих се не може применити пом. чл. 28. још и са ових разлога: „Привремени закбн о ликвидацији мораторног стања створеног ратом од 1914—1918 г., као што се из самог његовог назива види, донет је да регулише мораторно стање т. ј. оно стање, које је у правним односима створио рат. За то време наши држављани, због изузетних прилика, нису могли своје односе одржавати у уредном стању, те се ви права ни дужности нису могла вршити онако, како су били међусобним уговорима регулисани, не за то што се није хтело већ за то што су настале такве прилике, због којих није било