Policija

— 258 —

у 18 месеци за пензију имају само она лица, која су у времену од 1912—1920 год. закључно била указни државни чиновници. Пошто ни у овом времену нисте били указни чиновник, већ само срески званичник, то се не можете користити овом бенефицијом.

ХУШ Суду општине божиначке (срез босиљградскћ):

У нашем казненом законодавству полицијски надзор предвиђен је: а) као споредна казна уз коју главну казну лишења слободе (95 37 6, 320 и 320 6 казн. зак.), и 6) као превенФивна мера безбедности, (5 4 а полиц. уредбе и 5 391 8 казн. зак.).

Било да се досуђује као споредна казна било као мера безбедности, трајање полицијског надзора мора бити увек тачно одређено и по почетку и по свршетку. Ако је досуђен као споредна казна он почиње тећи од дана издржане или опроштене главне казне, а ако је досуђен као превентивна мера безбедности, онда од дана када је решење о његовом досуђивању постало извршним (5 37 в казн. зак.). И у једном и у другом случају он траје онолико времена колико је пресудом или решењем одређено, без обзира на дан од кога се почео издржавати.

Пошто је решење суда и одбора општинског, којим је дотично лице стављено под полицијски надзор на основу 5 4 а полиц. уредбе, постало извршним још 12 новембра пр. год. то се овај дан има узети као почетак издржавања досуђеног тромесечног надзора, из чега опет излази да је време његовог трајања истекло 12 фебруара тек. год. односно да се осуђено лице по истеку овог дана није могло подвргавати издржању досуђеног надзора.

Ово објашњење дато је под претпоставком да су у упућеном питању наведени тачни подаци о дану извршености _

решења. Св. Бр. 400.

ХХ Суду овштине добролубачке:

У колико је уредништву познато величина оборине, предвиђена чл. 11 закона о чувању пољског имања, није до данас измењена. _