Policija

— 259 —

Пољске чуваре поставља председник општине, као и костало ниже општинско особље и служитеље — чл. 109 тач. :2. зак о општ. Сем редовне плате, предвиђене буџетом, они имају право и на оборину од стоке коју лично дотерају у обор. (чл. 11. зак. о чувању пољског имања). Никакве друге

принадлежности не следују им по закону, па ни право на на. плаћивање „вашарине“.

Св. Бр. 364. ХХ Влади Стојановићу, писару општине вел. Шрњанске (срез лесковачки) :

Став и П Краљевог указа о помиловању од 19 јануара 1928. год. односи се и на лица осуђена на казну лишења слободе за дело из 5 93. казн. зак, пошто од помиловања нису нарочито изузета, као што је то учињено са лицима осуђеним за увреде или клевете по тужбама приватних тужилаца.

ХХГ. Суду општине тамничске (срез неготински):

Бесправно упражњавање занатских радњи кажњава се по чл. 154. зак. о радњама. По чл. 2. овог закона, као радње не сматрају се места на којима раде појединци сами или само уз припомоћ чланова своје породице, или без ученика или помоћника изван породице (кућни рад).

Одлуком Опште Седнице Касац. Суда од 10 августа 1912 год. Бр. 1943. објашњено је, да се последњи став чл. 2. зак. о радњама, има тако примењивати да је сваки занатлија, који прима поруџбине, дужан имати мајсторско Писмо и протоколисану радњу без обзира да ли ради у отвореном простору, с лица улице, или у затвореном простору из дворишта, са помоћним особљем или без овога.

Неблаговремено прстоколисае или кепријава радња власти кажњава са по чл. 52. зак. о такс.

Према чл. 26. таксеног и пристојбинског правилника „радње и занимања која се обављају по улицама и која за продају својих артикала немају дућане или нарочитих локала, не морају се протоколисати, као на пр. препродавци воћа по улицама, пиљари по пијацама и трговима, продавци по вароши,

5%