Policija

— 277 —

Из акта кривице М. Ј., не види се да је стецишни суд иследио и утврдио стање његове стецишне масе, стање поверилаца и стање неизмирених поверилаца, те на тај начин дошао до утврђивања стања оштећења поверилаца, дакле фактичке штете из које би имало резумирати банкротство па према томе и дело из 95 261. или 263. к. 3.

Кад пак стецишни суд није све то утврдио и иследио, онда овде још не може бити питања о постојању и једног од кажњивих дела из поменутих законских прописа, те ни редовни суд, односно у овом случају поротни суд није могао без тога битног елемента — утврђеног оштећења поверилаца — из којега јединог има и црпети убеђење, доћи до убеђења, да се овде појављује тежња да се своји дугови не плате и на тај начин повериоци оштете, и за то Касац. Суд у смислу 9 274 кр. с. п. у вези чл. 38. зак. о пороти ништећи одлуку поротног суда у исто време ништи и одлуку држав. суда.“

Првостепени суд није усвојио ове примедбе, већ је 8. фебруара 1928. г. Бр. 6829. дао ове противразлоге:

„У теорије кривичног права појам банкротства, у колико се односи на његове саставне битне елементе, у главном је начисто изведен. Правни аутори су сагласни, да се појам банкротства састоји у повреди или угрожавању, довођењу у опасност тражбених права поверилаца тиме, што дужник смањује или прикрива имовинско стање. Дакле по научном схватању не тражи,се, да су повериоци оштећени, већ је довољно да су тражбена права поверилаца угрожена т. ј. доведена у опасност. 6

По нашем законодавству појам банкротства дат је у бб-има 261. и 263. к. 3. Он је у неколико друкчије и уже одређен, него што је у науци.

По 5 261. к. з., који регулише појам лажног банкротства и који је овде од интереса „Трговци и фабриканти иу опште дужници, који се лажно за банкроте прогласе у цељи да своје дугове не плате, да се казне као варалице и лажни банкроти...... у следећим случајевима. 1) ако су они цело своје имање или само неку част од истог прикрили, притајили или привидно продали.“ Према овоме, тешко — лажно банкротство постоји, кад је извршена која од радњи наведених у овој тачки и ова је управљена на неплаћање дугова. Али.