Policija

— 278 —

све те радње сачињавају банкротство тек онда, кад је дужник пао под стечај.

Према 5 263. к. 3. постоји просто банкротство, кад је извршена која од радњи, које су у истој законској одредби лимитативно побројане, а при том је дужник пао под стечај:

Према томе, за појам дела банкронства потребно је утврдити:

1., да постоји факт отвореног стечаја, и

9, да постоји једна од тих радњи, које набрајају 55 261 и 263 к. 3. |

Оба ова елемента потребна су како за појам лажног, тако и за појам простог банкротства, а за појам лажног бан. кротства тражи се и трећи елеменат да је радња упућела на неплаћање дугова т. ј. у намери да своје дугове не плати. Овај последњи чини основну разлику између лажног и простог банкротства о коме се не води рачуна код простог бан: кротства. Без значаја је факт што у закону не постоји генерална одредба о томе, јер појам банкротства законски је јасно регулисан описаним начином т. ј. детаљним излагањем инкриминисаних радњи.

Закон дакле инкриминише „сваку од наведених радњи у 5 261. к. 3. као лажно банкротство. Он не тражи нити уноси у појам дела као елеменат оштећење поверилаца. Главно је утврдити, да је стец. дужник извршио коју од поменутих радњи, којом себи или другим осигурава корист, припремајући тиме оштећење поверилаца. Свака пак од ових радњи сама собом појављује се као напад на поверилачка права. Закон инкриминише поменуте радње зато, што стечај у ствари не би постојав, да га дужник својом кривицом није изазвао. Стварно дужникова актива је већа, његова могућност за плаћање дугова постоји, али дужник хоће то да избегне, он се оглашава за инсолвентног у намери, да своје дугове не плати. Да ли је пак у даном случају дужник ту своју намеру остварио и да ли су повериоци оштећени, ирелевантно је за постојање дела банкротства. Закон у јавном интересу инкриминише поменуте радње дајући заштиту у казненом праву не само повериоцима већ и јавном интересу, јавном кредиту, који је такође угрожен. Рабпо 12215 је, да се казни дужник, који је својом кривицом изазвао отварање стечаја у циљу да избегне пла-