Policija

— 302 —

ШОЛИЦИЈА У СЛУЖБИ ПОШТЕНЕ ТРГОВИНЕ.

(Наставак)

У прошлом смо броју говорили о мерама париске по: лиције против скупоће животних намирница и само нузгре. дице споменули њену улогу у борби против оног непоштења у трговини, које се испољава у давању слабе мере и лоше, па чак и фалсификоване робе.

На овом је пољу рад полиције у толико једноставније,. "што постоји једно јасно, тачно и детаљисано законодавство, употпуњено са тачним дефиницијама појединих артикала, и ашто ту ни коњунктуре ни локалне прилике не играју ни: -какву улогу.

Закон од !. августа 1905 јасно каже: „ко год превари "или покуша преварити купца односно: природе, супстанци„јалних квалитета, састава и основних хранљивих или других корисних састојних делова ма које робе; односно врсти или порекла робе (у случајевима где назив врсти или порекло _упливишу на продају робе, те се кривим податцима у том правцу купац заварава); односно количине испоручене робе „или лифровањем друге робе него оне коју је купац приликом поруџбине означио, казниће се...

Казне су, у главном, веома тешке. Почиње се са нов"чаном глобом, код озбиљнијих случајева већ и први пут са затвором. Почини ли исти кривац поновно дело преваре на гистом пољу, тамница му је неизбежна казна, а онај ко је већ први пут теже кажњен, или онај ко и после друге. казне на"стави вршење преварне трговине, биће јавно осрамоћен обелоданивањем изречене пресуде. Публикација је двострука: пресуда се обелодањује преко новина и афиширана на вра-тима или. прозорима радње. Таква објава стоји више дана на том месту, а осуђени не сме ни под коју цену да је уклон“ или сакрије ма на који начин. Обелодањивање у новинама _услеђује на трошак осуђенога.

Случајеви у којима се већ први иступ кажњава тамницом јесу следећи: употреба лажних или нетачних справа за мерење, нетачно мерење, продаја робе штетне за људство и здравље стоке, подвала код давања робе на анализу или другу врсту контроле, код фармацеотских артикала (јер се закон годноси и на апотеке и дрогерије) несавесно или нетачно дози-