Policija

= 306 -

ким печатом и бројем као узорак. Сопственику робе издаје се на то бон за наплату вредности узетог узорка, а у слу чају да је роба исправна. Он добива и један од тих запечањених узорака, да би имао могућност контроле, да му није учињено криво или тражења друге, него званичне експертизе полицијске лабораторије. Ту ковтрадикторну експертизу врше јавно признати и овлашћени хемичари и судски експерти, ако то странка тражи. Од остала три узорка један иде у лабораторију, један остаје у резерви за евентуалне потребе контролне експертизе затражене од суда, а један остаје У полицији у резерви.

Док се овако ради по станицама, а, после свршеног рада на станицама, и органи који су тамо радили, залазе по свартовима. Хватају се, онако од ока, кола која разносе млеко по граду, било за детаљне трговине, било директно за муштерије. Чиновник седа до кочијаша или шофера, а други прати на својој бициклети тај транспорт, па се иде до најближег полицијског комесаријата или испоставе и тамо врши контрола, како је описано.

Кад се отворе радње које продају млеко на мало, полицијска гарда чека момке који носе по кућама, уставља их на улици, враћа у радњу и тамо врши контролу оног млека које је већ било одвојено из великих канти а за доставу му. штерији. Осим тога се контролише, на прескок, и роба у радњи.

Тако се ради сву ноћ, а у две групе. Једна од поноћи до 6 из јутра, а друга од 6 до подне, кад престаје, у глав-. ном, продаја млека, јер се је свако снабдео. По неки пут се заређа и по подне по трговинама које на мало продају, а да не би мислили трговци да по подве нису контролисани и могу да раде што хоће.

Сви узорци који се овако узму (сваки чиновник дужан је узети бар 4 пробе за време своје службе), депонују се по полицијским комесаријатима и испоставама и нарочита кола префектуре их купе и носе на одређено место.

Како се постуна са млеком, тако и са осталом храном а и са лековима. Особита се пажња посвећује трговцима вина, јер га овде свако пије као у нас воду, кобасичарима и продавцима полуготове робе (пиреја од поврћа, готових салата