Policija

БК =

и т. д.) Природно, воде се најпедантнија ислеђења кад је по среди пријава или сумња. Те пријаве могу доћи од стране публике или од контролора животних намирница по крајевима одакле се снабдева Париз млеком, поврћем и другом свежом храном. Но контролишу се на прескок и конзерве, апотеке, хлебарнице и т. д. Чак шта више, обраћа се на пекаре ванредна пажња и односно мере и односно каквоће хлеба и његове чистоће. Процедура је увек иста. Узимају се по четири узорка, у обиму или тежини који су за сваку врсту робе понаособ и тачно одређени у правилнику.

Као што постоји нарочито одељење за млеко, вино, хлеб и њему сродне продукте, и опште одељење за остале врсте робе, тако постоји и једна засебна служба за угаљ. Поред службе контроле млека ова је најтежа. Као и код прве, ваља и у оввј служби дан и ноћ радити без обзира, по зими и зрућини, но киши и блату, снегу и мећавама.

И органи контроле угља и кокса снабдевени су нарочитим алатима. МИ они морају прво да. сврше један стручни курс, а шефови су им специјалисте хемичари као и у другим одељењима. Њихово је најопасније оружје т. зв. апотођ!ебазсшје. То је нарочет аутомобил на ком је монтирана једна вага и једна шупља мера за кокс (Кокс се ту не мери по тежини, већ по обиму). У зору, кад почиње товарење кола која разносе угаљ са железничких станица и из оба засебна пристаништа (на каналу Ф'Ошта и на каналу 51. Матп), размале се органи службе контроле угља и кокса по вароши. Кола која носе робу (у затвореним врећама по 50 кила) устављају се на путу. Прво се прегледају документи товара. Свакн товар мора, наиме, бити снабдевен цертификатом у ком стоји: 1) тежина бруто (обично заједно са тежином кола или аутомобила који служи за превоз, коња, а евентуално и шофера, односно кочијаша); 2) нето терет робе са врећама и нето-терет без врећа, 3) врсту угља; 4) име фирме која испоручује и име купца, а најзад 5) цена.

Ако је при руци дотичне групе Ашотођџе-ђазсије скине се неколико врећа са кола и измери прво бруто, а онда врећа сама. Ово последње је веома потребно, јер ма да се узима за нормалну тежину саме вреће 1 кг. често се дешава, да су вреће, хотимично или случајно овлажене, па услед тога теже.