Policija

— 31 —

транспортовање свеже или залеђење рибе и меса установљени су 1908. и 1909. на споменутим женевским конгресима и вреде као основи за вршење описане контроле.

Колико је благотворно деловала ова строга и стручна контрола на трговину, О томе се воде нарочите статистике из којих се види опадање кривичних случајевима на том пољу и са којим ћемо се позабавити у једном нарочитом чланку.

У Паризу, у јануару 1928. год. —_ Мирко Твртковић.

ОТИСЦИ ПРСТИЈУ НА ЈЕЛОВНИКУ.

Ових дана имала је Лионска полиција да се позабави једним врло интересантним крим. догађајем, већега стила, који је вредно забележити.

Већ од дужег времена велики број јувелирских радњи у Лиону био је предмет најдрскијих провала, или покрађа на разне веште начкне. Сва трагања полиције остајала су редовно без успеха, и ако се је по извесним знацима одмах могло закључити да у овом послу постоје читава друштва. Била су ухапшена чак и два лица, на које се могло сумњати да су, ако не директни извршиоци дела, оно бар вршили посредничку улогу, приликом уновчења плена, али докази ипак недовољни да би се могли ставити под суд.

Међутим, крађе су се и даље дешавале, а кад је пала чак и једна од првих Лионских јувелирских радњи Лоран = Комп. полиција је стојала пред правом загонетком.

Јувелир је био позват — као што је у својој пријави гавео — од стране једне талијанске грофице Кастиљиони, која је одсела била у првом лионском хотелу Континентал, да јој донесе једну колекцију адиђара ради избора и куговине. Пошто је јувелир лично врло добро познавао грофицу, то се одмах одазове њеној жељи и пошаље јој у хотел скупоцену збирку разних адиђара по своме директору радње Мартинецу, у коме је имао пуно поверење.

Директор је напустио радњу са адиђарама у 11 часова пре подне. Како га је Лоран узалудно чекао до два часа по подне, то оде сам у хотел и закуца на врата грофичине собе. Речено му је да је грофица изишла у шетњу. Од хо-